Financi√ęle informatie
Uw verschil in Euro's
Financieel Nieuws
Veel Gestelde Vragen
Afspraak maken
Maak een vergelijking

Algemeen Financieel Nieuws

23-12-2008 - Spaarrente vanaf april 2009 vereenvoudigd (uit Gva)

10-12-2008 - Spaarboekje is slachtoffer van renteverlaging

10-12-2008 - Durf praten over je erfenis

10-12-2008 - Vier Belgen op tien ongerust over pensioen

Spaarrente vanaf april 2009 vereenvoudigd (uit Gva)

De rente op het spaarboekje zal volgend jaar vereenvoudigd worden. De basisrente mag vanaf april 2009 niet meer boven de 3 procent liggen. De getrouwheids- en de groeipremie worden samengevoegd.

In het Belgisch Staatsblad is maandag het koninklijk besluit over de nieuwe spaarrente van minister van Financiën Didier Reynders (MR) gepubliceerd.

Kleine banken

De basisrente mag niet meer hoger liggen dan 3 procent. Enkel als de Europese Centrale Bank de rente optrekt, kan er een uitzondering gemaakt worden.

Een andere belangrijke verandering is het samenvoegen van de getrouwheids- en groeipremie. Samen vormen ze een nieuwe getrouwheidspremie. Die premie mag minimum een kwart en maximum 50 procent van de basisrente bedragen.

Niet iedereen is tevreden met de wijziging. De kleinere banken en Deutsche Bank vrezen dat de klanten hun geld nu langer bij de grote banken zullen laten staan.


Terug naar menu
Spaarboekje is slachtoffer van renteverlaging
GELD & GEZIN (12-11-2008)- Na de renteverlaging door de Europese Centrale Bank kondigt KBC als eerste Belgische bank aan haar spaarrente te verlagen. Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer de andere banken dat voorbeeld volgen.
(netto) – Nu de inflatie stilaan is ingedijkt, is de ECB niet langer bevreesd om de rente te verlagen. Vorige maand ging de rente al eens 0,5 procent naar beneden, nu komt daar nog eens 0,5 procent bovenop waardoor de kortetermijnrente uitkomt op 3,25 procent. Daardoor wordt het voor banken een stuk moeilijker om de hoge spaarrentes van de afgelopen maanden te handhaven. KBC is de eerste bank die een verlaging van haar spaarrente aankondigt: van 4 naar 3 procent vanaf 1 december. De andere banken zullen niet aarzelen om hetzelfde te doen.

Recessiegevaar
Toch is een renteverlaging door de ECB geen overbodige luxe. Bedrijven kunnen op die manier goedkoper geld lenen waardoor de economie kan heropleven. Er gaan dan ook tal van economische knipperlichten branden. De economie van de eurozone kromp in het tweede kwartaal en deed dat wellicht opnieuw in het derde kwartaal, zei de Europese Commissie deze week nog in een rapport. Bovendien zou de economie van de eurozone in 2009 virtueel tot stilstand komen. Net daarom worden in de komende maanden nog meer renteverlagingen verwacht.

Slecht nieuws voor spaarders…
De renteverlaging is in de eerste plaats slecht nieuws voor spaarders. Zowat alle banken deden de afgelopen maanden veel moeite om zo veel mogelijk spaarders aan te trekken. Dat wordt al gauw duidelijk wanneer je de voordeligste spaarrekeningen uit onze rentegids op een rijtje zet. Verschillende banken schermen met basisrentes van 4,25 procent en doen daar nog een aanzienlijke aangroei- of getrouwheidspremie bovenop. Nu de rente van de ECB daalt tot 3.25 procent – en in de nabije toekomst nog verder zal zakken – lijken dergelijke hoge spaarrentes onhoudbaar voor de banken.

… maar goed nieuws voor wie wil lenen
In een bancair systeem is telkens een evenwicht tussen geld dat ontleend en geleend wordt. Dat betekent dat de vergoedingen op spaarboekjes gedeeltelijk worden gefinancierd met het geld dat een bank verdient aan zijn investeringen (waaronder leningen). Met een renteverlaging dalen die opbrengsten waardoor ook de vergoeding op de spaarboekjes wordt teruggeschroefd.

Dat betekent wel dat lenen goedkoper wordt. Dat is goed nieuws voor bedrijven: zij kunnen goedkoper lenen en dus ook sneller investeren. Dat is ook wat de ECB met de renteverlaging voor ogen heeft: de economie aanzwengelen.

Van goedkopere leningen profiteren niet enkel de bedrijven. Ook wie een hypothecaire lening wil afsluiten, mag stilaan dromen van een gunstigere rentevoet. De renteverlaging is ook goed nieuws voor wie een lening afsloot met variabele rente: als de rente daalt, gaat ook de maandelijkse rentelast vroeg of laat naar beneden.


Terug naar menu
Durf praten over je erfenis
NETTO.BE (12-11-2008) Het is een van de laatste grote taboes, zo blijkt. Er bestaat nog heel wat schroom om te praten over wat er met je vermogen moet gebeuren na je dood.
(netto) - We hebben in ons kleine land de afgelopen decennia bijna alle taboes doorbroken. Maar praten over wat er moet gebeuren als we er niet meer zijn, dat is nog steeds 'not done'.

Ruim 60 procent heeft het nog nooit met zijn ouders gehad over de erfenis. Uit een Netto-enquête blijkt dat 4 op de 10 respondenten het al besprak, maar meestal blijft dit beperkt tot vage gesprekken zonder in details te treden. Vrouwen blijken iets meer en iets concreter te zijn in de gesprekken met hun ouders over dit thema.


Terug naar menu
Vier Belgen op tien ongerust over pensioen
Uit HLN.be van 27 oktober 2008: Vier Belgen op tien vrezen dat ze niet zullen kunnen leven van hun wettelijk pensioen. Dat blijkt uit een enquête van Test-Aankoop. Het onderzoek werd gevoerd in het najaar van 2007, lang vóór de financiële crisis dus.

Test-Aankoop ging ook te rade bij de gepensioneerden zelf. 40 procent bevestigt dat het bedrag van hun pensioen hen onaangenaam had verrast. Gemiddeld krijgen ze 62 procent van hun laatste loon, maar er zijn grote verschillen tussen de beroepscategorieën. Ambtenaren krijgen gemiddeld 72 procent, voor bedienden is dat 56 procent en voor zelfstandigen slechts 32 procent.

Levensstijl aanpassen
Opvallend is dat 30 procent van de 55 tot 64-jarigen absoluut niet weten wat ze moeten verwachten na hun pensionering. Het gevolg is vaak dat de gepensioneerden genoodzaakt zijn hun levensstijl aan te passen. Ongeveer 9 procent van de ondervraagden moest zijn dagelijkse aankopen aanpassen, 10 procent kon minder besteden aan gezondheidszorg, 20 procent moest beknibbelen op kleding en 37 procent ging anders op reis.

Zeven op tien werkende Belgen bereiden hun pensionering financieel voor. Erg populair zijn de beleggingsformules met belastingvoordeel. Van alle Belgen die zeiden zelf voor een aanvullend pensioen te zorgen, deed zowat 86 procent dat op fiscaal gunstige wijze.
Daarnaast vertrouwen veel ondervraagden op hun spaarrekening of hun belegging in vastgoed als appeltje voor de dorst. (belga/tw)


Terug naar menu

Gouden Tip

 
Wees voorzichtig tijdens de financiële crisis!

Nieuws Archief


 

sitemap - Links

Copyright © 2008 beleggenensparen.be All Rights Reserved.